Tillid mellem Grønland og Danmark
Hvad Anders lærte i Grønland: Tillid er noget, jeg altid har set som en grundsten i de relationer og fællesskaber, jeg har været en del af – både som individ, i organisationer og i samfundet. Scharmers Teori U har hjulpet mig til at forstå, hvordan tillid udspiller sig på flere niveauer, og hvorfor det er så vigtigt, at vi arbejder på det alle steder. Tillid skal vedligeholdes!
På individniveau handler tillid om at turde åbne sig over for andre og vise sårbarhed. Da jeg arbejdede i Grønland, opdagede jeg, hvor stærke bånd der kan skabes, når man møder mennesker med åbenhed og respekt. Jeg lærte, at det kræver mod at lytte og lade sig påvirke – men det er her, vi virkelig kan finde fælles fodslag.
I organisationer er tillid limen, der får samarbejdet til at fungere. Når vi stoler på hinandens intentioner og kompetencer, bliver det lettere at arbejde sammen, selv når vi har forskellige baggrunde eller synspunkter.
Og på samfundsniveau er tillid helt afgørende for, at vi kan bygge en bedre fremtid sammen. Relationerne mellem Grønland og Danmark er et godt eksempel. Historien kan give os udfordringer, men tillid – båret af gensidig forståelse og ægte dialog – kan være med til at skabe en mere ligeværdig relation. Hvis vi ikke har tillid til hinandens vilje til at finde løsninger, bliver det svært at skabe de positive forandringer, som begge samfund har brug for.
Tillid kræver, at vi slipper gamle mønstre og åbner os for noget nyt, præcis som Scharmers Teori U beskriver. For mig har det været en øjenåbner, der startede i mødet med mennesker i Grønland, men som også har lært mig noget universelt: Uden tillid kommer vi ingen vegne – hverken som individer, organisationer eller samfund.