”Mange dele af verden forstår ikke, at tillid er samfundets mest værdifulde og sårbare ressource. De nordiske lande forstår, at tillid er valuta, og at den valuta kan betale sig enormt meget økonomisk, politisk og socialt”, siger Rachel Botsman, australsk forsker og ekspert i deleøkonomi ved Oxford University i England.
EU Observer bemærker, at den nordiske trust giver konkurrencefordele til de nordiske lande i en digitaliseret tidsalder. Den nordiske model har bidraget til at give vores region en af de stærkeste økonomier i verden. Vi har også – og måske endnu vigtigere – skabt en økonomi, der har særlig modstandsdygtighed over for økonomiske kriser og udsving.
Tillid fremmer også kreativitet og innovation. Når medarbejdere føler sig trygge ved at dele deres idéer uden frygt for at blive kritiseret, kan det føre til nye og fantasifulde løsninger, der driver virksomheder fremad. Her er tillid ikke blot en blød faktor, men en afgørende drivkraft for vækst og udvikling.
I et bredere perspektiv er tillid grundlaget for sociale relationer og samfundets sammenhængskraft.
I Norden har vi en tradition for høj grad af social tillid, hvilket betyder, at folk generelt har tillid til hinanden. Dette skaber et stabilt samfund, hvor borgerne føler sig sikre og engagerede.
Når tilliden er høj, er det lettere at tackle samfundsmæssige udfordringer. Vi er mere villige til at samarbejde om fælles mål, hvilket kan være alt fra miljøbeskyttelse til social retfærdighed. I en tid med stigende polarisering og mistillid globalt, bliver den nordiske tilgang til tillid endnu mere relevant.